Kaygıyı Dengeleyecek 5 Yin Yoga Pozu

Kaygıyı Dengeleyecek 5 Yin Yoga Pozu

Kaygıyı Dengeleyecek 5 Yin Yoga Pozu

Blue Flower
Blue Flower
Blue Flower

Zaman zaman kendimizi kaygılı hissedebilir ve endişeli haller içerisinde bulabiliriz ve bu oldukça doğaldır. Örneğin televizyonda duyduğunuz bir haberden, okuduğunuz şeylere kadar her şey bu kaygı ve endişe hallerini bünyenizde taşımanıza sebep olabilir. Son zamanların yoğun gündemi yine bu halleri tetikleyebilir ve kendinizi yorgun, bıkkın hissetmenize ya da kontrolün elinizden gittiğini sanmanıza sebep olabilir.

Yoga pratiği bize olan ve olmayan her şeyde insanın yoluna hizmet eden bir işaret olduğunu söyler ve hatırlatır; "Hiçbir şey yok ki öze hizmet etmesin." Ancak bunun idraki bir farkındalık gerektirir ve ne mutlu ki pratik, bize bu farkındalık alanını sunar, elimizden geleni yapmayı öğretir.

Geleneksel Çin Tıbbı’na göre kaygı ve endişe duygusu Toprak elementiyle ilişkilidir ve olumsuz olarak nitelendirdiğimiz durumların sonuçlarını yansıtan haller olarak açığa çıkar. Güven eksikliğinin de semptomlarıdır. Zihinsel sağlığımızı ve hayattan keyif alma kabiliyetimizi olumsuz yönde etkiler ve yaşam gücümüzü, Çi’yi, sindirim organlarımızı, dalak, mide ve pankreasımızı kelimenin tam anlamıyla tüketir. Geleneksel Çin Tıbbı’na göre bu duygular mide, dalak ve pankreas tarafından tutulur ve bu organlar aynı zamanda açıklık, dürüstlük, istikrar, adalet, güçlü niyet özelliklerini de barındırır.

Toprağın enerjisi bize istikrar kazandırır ve bizi merkezler. Sık sık kaygı ve endişe içinde yaşamak, bu duyguların kontrol edilememesi ve bedenden sağaltılamaması, olumlu özelliklerini baskılar.

Bugün seninle kaygı ve endişe hallerini dengeleyecek 5 Yin Yoga pozunun detaylarını ve farklı birkaç önerimi paylaşıyorum. Ne zaman bu duyguları yoğun olarak hissedersen pozları pratiğine ekle, pratikten destek al. Hayattan destek al.   Unutma her şey biz insanlar için, her duygunun arkasında bize dair bir farkındalık, her gölgenin ardında aydınlık bir yön var. Ne demişler; "Karanlık her şeyin içine işlediğinde, geriye sadece ışığın marifeti kalır..." Yin'in sunduğu o güzel gölgelerde kendi aydınlıklarınla buluşman dileğiyle...

Mide ve Dalak Meridyeni Dengesizliğinde Ortaya Çıkabilecek Bazı Etkiler

Kolayca moralin bozulması, odaklanma problemleriYaşananları hazmedememeBeden ile zayıf bağlantıDuygusal açlık. Kendini sürekli, aç ve yoksun hissetmeDevamlı kaygılı ve endişeli hallerFiziksel olarak yorgunluk, zayıflık, fıtık, ödem, mantar, kolik, apandisit, ağrılı regl, yumurtalık sorunları, göğüs kistleri, bacak ve dizlerde ağrılar, zayıf kaslar, renksiz ve kuru dudaklar gibi rahatsızlıklar örnek verilebilir.

Meridyen Sistemine Göre Pozların Etkileri

Eyer Pozu

Mide, dalak, idrar kesesi ve böbrek hatları uyarılır. Kollar geriye uzatıldığında kollardan geçen üst beden meridyen hatları (akciğer, kalp, perikard, üçlü ısıtıcı, ince ve kalın bağırsak meridyenleri) uyarılır.

Kuğu/Uyuyan Kuğu Pozu

Poz, kasıktan geçen karaciğer ve böbrek meridyenlerini uyarır. Arka bacağın üstündeki hattan geçen mide ve dalak meridyenleri ile dış bacaktaki safra kesesi hattı ve idrar kesesi hattı da aktive olur. Kollar ileri uzatıldığında; kollardan geçen ince ve kalın bağırsak, perikart, üçlü ısıtıcı, kalp ve akciğer meridyenleri uyarılır.

Geyik Pozu

Kasıklardaki his, karaciğer ve böbrek meridyenlerinin uyarıldığını işaret eder. Bacağın üzerindeki uzama, mide ve dalak meridyenlerini aktive eder. Poza burgu eklenirse bedenin yanlarından geçen safra kesesi meridyeni uyarılır.

Deve Pozu

Sakrum ve lumbar omurgadaki sıkışma, idrar kesesi ve böbrek meridyenlerini aktive eder. Uylukların üzerindeki ve midedeki esneme ise dalak ve mide meridyenlerini uyarır. Üst kollarda ve omuzlarda hissedilen stres, akciğer ve kalp meridyenlerini uyarır.

Ejderha Pozu

Mide, dalak, karaciğer, safra kesesi ve böbrek meridyenleri uyarılır. Poz gövde dik tutularak yapıldığında idrar kesesi meridyen hattı devreye girer.

Bunların yanı sıra çocuk pozu, kedi kuyruğu, sfenks, muz, dönmüş kökler pozları da pratiğine dahil edebileceğin pozlar arasında. 

­Matın Dışına Dair Birkaç Öneri

  • Dışarı çık, doğayla bağ kur.

  • Sosyal yaşantına özen göster.

  • Dostlarını gör, ara. Zihninin içinde kaybolma.

  • Birkaç dakika hiçbir şey yapmadan sadece doğayı izle.

  • Zihnin vesvese yapmaya başladığında dur, derin bir nefes al, ellerini toprağa koy ve olduğun ana odaklan.

  • Sosyal medyada geçirdiğin süreyi azalt.

  • Güzel bir kitap bul, güzel bir yerde yeni bir kitaba başla.

  • Hiç yapmadığın, zaman ayıramadığın bir şeyi şimdi yap.

  • Her gün şükür pratiği yap. Teşekkür edecek koca bir yaşam var unutma.

  • Yaşama güvenmeyi dene. Bunu pratik etmek kaygı ve endişenin azalmasına; sevgi, şefkat duygularının artmasına yardımcı olur, görünenin ardında olana bakma cesareti kazandırır.

  • Birine yardım et. Büyük küçük demeden, herhangi bir şey beklemeden.

  • Şikayet bilincini bırak, ne yapabileceğine bak ve elinden gelenin en iyisini yap. Günün sonunda değişimi başlatacak olan şeyin eyleme geçmek olduğunu unutma.